Supermarkt

Waar kun je energydrankjes kopen?

Omdat energiedrankjes zo ongelooflijk populair zijn hebben heel veel winkels een breed assortiment. Vooral bij supermarkten, drogisterijen en tankstations kan je eigenlijk altijd energiedranken kopen. Iedere supermarkt heeft bovendien zijn eigen merk energiedrank. Met het groeiende marktaandeel van webshops is het ook niet meer ondenkbaar om de blikjes online te bestellen. Online winkelen begint zelfs zo populair te worden dat veel supermarkten nu aan huis bezorgen. Meer dan genoeg keuze om aan je energiebehoefte te voldoen dus.

Energiedrank online bestellen

Net als bij veel andere producten is het tegenwoordig ook mogelijk om energiedrankjes online te kopen. Het is natuurlijk niet heel handig om maar één blikje te bestellen, aangezien het eventjes duurt voordat je het in huis hebt. Daarom gaat het op internet vaak om het kopen van grootverpakkingen of trays. Vooral online kantoorwinkels bieden vaak allerlei dranken aan, waaronder energiedrank. Veel supermarkten zijn het afgelopen jaar echter ook begonnen met het aan huis leveren van boodschappen. Het is dus ook mogelijk om op die manier je energiedrankjes te bestellen.

Kantoorwebshops

Veel kantoorwinkels op het internet bieden ook blikjes frisdrank aan, bijvoorbeeld om de machines op het werk te vullen. Het is daarom een mogelijkheid om een grootverpakking energiedrank online te kopen. Kantoorwebshops die energiedranken verkopen zijn bijvoorbeeld:

  • Kantoorartikelen.nl
  • Vikingdirect.nl
  • Kantoor-kopie.nl

Supermarkten bezorgen thuis

Tegenwoordig bieden veel supermarkten de optie om je boodschappen thuis te laten bezorgen. Deze service is vooral gericht op klanten die slecht ter been zijn, zoals ouderen of gehandicapten. Het is echter voor iedereen mogelijk om hier gebruik van te maken. Wel is het vaak beperkt tot een bepaalde afstand of postcode. Als je dus in een buitenwijk of op het platteland woont heb je waarschijnlijk pech en moet je toch naar de winkel om energiedrank te kopen. Supermarkten die een thuisbezorgservice hebben zijn:

  • Albert Heijn
  • Jumbo
  • Coop
  • Plus 
  • Spar

Informeer bij de supermarkt of je binnen de straal van bezorging woont. Let er wel op dat je vaak wel een minimumbedrag moet besteden voordat je in aanmerking komt voor bezorging. Bij de Jumbo ligt dat bedrag bijvoorbeeld op € 25,00. Bij de Albert Heijn is dat zelfs € 70,00. Als je het kopen van je energiedrank simpelweg combineert met de rest van je boodschappen heb je dat bedrag gelukkig zomaar bereikt.

Energiedrankjes kopen in de supermarkt

Bijna iedere supermarkt in Nederland heeft een groot aanbod energiedrankjes in de schappen liggen. Ook kan je bij de grootste supermarkten drankjes van het eigen huismerk kopen. Deze budgetmerken zijn vaak een stuk goedkoper dan de topmerken. Het is aan jou om de vergelijking te maken. Als je regelmatig de deur uitgaat om energiedrank te kopen, is het misschien financieel verstandiger om zo nu en dan voor een budgetmerk te kiezen.

Albert Heijn

Het huismerk van Albert Heijn is AH Basic. De energiedrank van AH Basic is redelijk populair onder jongeren. De smaak is vergelijkbaar met die van andere budgetmerken.

Prijs per blikje € 0,49 (250 ml)

Jumbo

Het budgetmerk van de Jumbo is Mega Force. Mega Force heeft naar verluidt een bubbelgum-achtige geur. Deze geur heeft ook invloed op de smaak.
Prijs per blikje € 0,82 (500 ml)

Aldi

Bij Aldi verkopen ze Golden Power. Het is één van de populairste budgetmerken in Nederland. Vooral onder jongeren vindt het merk gretig aftrek.

Prijs per blikje € 0,35 (250 ml)

Lidl

De Lidl heeft Freeway Up in de schappen liggen in de varianten gewoon, suikervrij en met een cassissmaak. Dit budgetmerk is ook vrij populair onder jongeren. Het heeft wel een stuk minder bubbels dan andere energiedranken.
Prijs per blikje € 0,35 (250 ml)

Moet er een leeftijdsgrens komen?

Op het moment is het voor kinderen en jongeren gewoon mogelijk om energiedrank te kopen. Veel kinderartsen pleiten echter voor een leeftijdsgrens. De reden daarvoor is de grote hoeveelheid cafeïne en suiker die de drankjes bevatten. Cafeïne is vooral voor kinderen erg slecht en vergroot de kans op bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Daarom zijn doktoren al jaren van mening dat de overheid een minimale leeftijd moet koppelen aan het kopen van energiedrank. Hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Jan Seidell ondersteunt deze mening: “Er zit cafeïne in, taurine en veel suiker. De kinderartsen worden geconfronteerd met de gevolgen: psychische aandoeningen, hartritmestoornissen.” Hij kan zich voorstellen dat kinderartsen een wettelijke leeftijdsgrens willen zien. In Groot-Brittannië geldt al een verkoopverbod voor jongeren onder de 16 jaar oud.

De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen vindt dat een verbod op energiedrank kopen geen optie is. Directeur Raymond Gianotten zegt: “Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kunt consumeren. Verbieden is niet de oplossing.” Bovendien wijst hij erop dat er geen marketing is die zich richt op kinderen jonger dan 16 jaar.